fbpx

Mindent a termőföldek adásvételének 2023-as módosításairól / az Ügyvéd Podcast 49. adása

Népszerű jogszabályok: Ptk., Pp., Itv., Mt., Inytv., Ctv., Btk., régi Ptk., Vht., Be., Ütev., Földforgalmi tv.

Ügyvéd Podcast
Ügyvéd Podcast
Mindent a termőföldek adásvételének 2023-as módosításairól / az Ügyvéd Podcast 49. adása

A termőföldek adásvételéről Vincellérné dr. Illés Krisztina és dr. Bede Péter József ügyvédekkel beszélget dr. Fodor Klaudia.

Ennek az adásnak története van. A termőföldjogban 2023-ban számos új szabály látott napvilágot, amikről egy részletes beszélgetést rögzítettünk az idei nyár elején. Leginkább a hatósági földár bevezetése borzolta fel a gazdák kedélyeit. Később azonban egy hirtelen jött jogszabályváltozás következett, például a hatósági földárat a jogalkotó egyik napról a másikra eltörölte. Ezért a vendégekkel egy kiegészítést vettünk fel az eredeti podcasthoz, amiben ezekről a legújabb változásokról is beszélgetünk.

A podcast célja, hogy megválaszoljuk a kollégáknak: miért nyúl bele a jogalkotó folyamatosan a termőföldek adásvételébe. Milyen múltra nyúlik vissza a termőföldszabályozás eltérő rendszere, miért védi a termőföldeket a jogalkotó olyannyira, hogy egy nehezen követhető szabályrendszert tart fenn? A vendégek termőföldjogban jártas kollégák, akik napi szinten figyelik a változásokat, ezért pontos képet tudnak adni arról, milyen kihívásokkal szembesülnek a termőföldvásárlók, és az ügyvédek, akik ezt a folyamatot támogatják.

HÁZIGAZDA

dr. Fodor Klaudia


VENDÉGEK

Vincellérné dr. Illés Krisztina

Dr. Bede Péter József


Vincellérné dr. Illés Krisztina ügyvéd
2003-ban végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2019 óta ügyvéd. 2003 és 2018 között a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal jogásza, hatósági osztályvezető, 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán Európajogi szakjogász végzettséget szerzett. 2019-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász diplomát szerzett. Jelenleg egyéni ügyvéd, a Szekszárdi Ügyvédi Kamara tagja, szakterülete: földforgalom, adatvédelem.

Dr. Bede Péter József ügyvéd
2011-ben végzett az ELTE Jogi Karán. 2016 óta a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara tagja először jogtanácsosként, majd 2019 óta egyéni ügyvédként. Szakterülete a termőföld- és ingatlanjog. Maga is foglalkozik termőföldekkel, ő kezeli a családja földjeit. 2016-ban mezőgazdasági technikus képesítést szerzett. Édesapjával gyerekkora óta vadászik, így a természetszeretete is hozzájárult ahhoz, hogy ügyvédként termőföldjogra specializálódjon.