fbpx

Két kőtábla, 638 név / az Ügyvéd Podcast 18. adása

Népszerű jogszabályok: Ptk., Pp., Itv., Mt., Inytv., Ctv., Btk., régi Ptk., Vht., Be., Ütev., Földforgalmi tv.

Ügyvéd Podcast
Ügyvéd Podcast
Két kőtábla, 638 név / az Ügyvéd Podcast 18. adása

1944. április 28-án jelent meg a gettósítási rendelet, amely vidéken az ügyvédség felét, Budapesten kétharmadát érintette. Adásunk témája a II. világháború zsidó vértanú ügyvédeinek emlékezete. Gerő Tamás beszélgetőtársai Sziklai János és Bátki Pál ügyvéd, valamint Buchmüller Péter történész, szociológus, aki a téma kutatója.

HÁZIGAZDA

Gerő Tamás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomázott 2000-ben. Ügyvédjelölti gyakorlata után 2004-től ügyvéd a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjaként. 2016 óta az “Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért” Egyesület elnöke. Az Ügyvédakadémia és az Ügyvédiskola oktatója. 2011-ben a Magyar Ügyvédi Kamara „Az év Pro Bono ügyvédje” kitüntetettje.


VENDÉGEK

Buchmüller Péter

Sziklai János

Bátki Pál


Buchmüller Péter
2010-ben végzett az ELTE-n szociológia szakon, majd 2014-ben a CEU-n történelem/Jewish Studies szakon Masters minősítést szerzett. Jelenleg a CEU történelem tanszékén doktorjelölt.
Disszertációjának témája a közép-európai zsidóság és az ügyvédség kapcsolata, valamint az ügyvédségen belül tapasztalható antiszemitizmus a kiegyezéstől a második világháborúig. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség 2015. évi magyar elnöksége alkalmából Kovács M. Máriával és Schweitzer Gáborral közösen szerzője volt a holokauszt jogász áldozatairól szóló Kései főhajtás című kötetnek. (Beszámoló a könyv MÜK-ben tartott díszbemutatójáról.)

Sziklai János
1971-ben végzett az ELTE-n, 1973 óta folyamatosan ügyvéd.
10 évig az ország egyik legnagyobb bankját képviselte polgári perekben. Sok évig a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének tagja volt. A Budapesti Fesztiválzenekar Egyesület elnöke, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriumi tagja.

Bátki Pál
2003-ban végzett az ELTE-n, majd ügyvédjelölt, minisztériumi tisztviselő. 2008 óta ügyvéd.